Cesta za poznáním a kulturou

Lidice, Vyšehrad a divadelní představení Králova řeč

V pondělí 6. 6. 2022 se studenti a studentky třetích ročníků vypravili na exkurzi do Lidic a do Prahy. Jejím hlavním cílem bylo nejen seznámení se s historickými okolnostmi vyhlazení obce Lidice, ale také večerní divadelní představení s názvem Králova řeč v Divadle pod Palmovkou.

Vyjeli jsme ráno v 8.30 a nejprve jsme navštívili Lidice. Po příjezdu do Lidic jsme se rozdělili na dvě skupiny a paní průvodkyně nám sdělily informace spojené s příčinami a celým průběhem vyhlazení obce, ke kterému došlo dne 10. 6. 1942 po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Prošli jsme místo, kde se nacházely původní Lidice, mohli jsme zhlédnout pozůstatky budov, lidický hřbitov a sousoší, které sem bylo v roce 1995 umístěno na počest 82 zemřelých lidických dětí.

Následně jsme zamířili do Prahy. Jelikož představení začínalo až v sedm hodin večer, měli jsme ještě spoustu času, který jsme strávili krátkou procházkou v okolí Vyšehradu. Paní učitelka Johánková nám sdělila historické informace a pověsti týkající se této památky. Dále jsme navštívili vyšehradský hřbitov Slavín, na kterém jsou pohřbeny slavné osobnosti českého národa, jako například Božena Němcová, Karel Čapek, Milada Horáková a další. Poté jsme jeli metrem k divadlu. Už u vchodu do divadla jsme se potkali s představitelem hlavní role, hercem Martinem Stránským, který odsud zrovna vycházel se svou rodinou. To nás příjemně navnadilo a my se mohli začít těšit na kulturní zážitek, kterým se měl stát vyvrcholením celého dne. Do začátku představení zbývaly dvě a půl hodiny, a protože jsme byli všichni vysílení a hladoví, rozprchli jsme se do kaváren a restaurací. Občerstveni jsme usedli v divadle a s úderem 19. hodiny začala derniéra hry Králova řeč, která s jednou přestávkou trvala bezmála tři hodiny. Její děj je situován do Anglie 30. let a ukazuje na život logopeda Lionela Logua, který pomáhal králi Jiřímu V. odnaučit se koktat. Díky výborným hereckým výkonům Martina Stránského a Dušana Sitka se představení většině z nás moc líbilo, proto jsme všechny herce právem odměnili potleskem ve stoje. Na některé z nás se navíc usmálo štěstí v podobě setkání s herci a možností společného focení.

Unavení, ale spokojení jsme nasedli do autobusu a po dlouhém dni jsme kolem jedné hodiny ranní dorazili do Domažlic. Přestože nás celým dnem provázelo velké horko, exkurzi jsme si moc užili a těšíme se, až příště někam zase vyrazíme.

                                                                                                       Studentky 3. ročníku